Forum -> Chirurgiczne usuwanie zęba mądrości

Tytuł:Chirurgiczne usuwanie zęba mądrości
Autor:Magda
11.3.2011, 14:34
Hej! Czy ktoś z Was miał usuwany chirurgicznie ząb mądrości (ósemkę)? Jak to wygląda?

Tytuł: Chirurgiczne usuwanie zęba mądrości
Autor:Maciek
14.3.2011, 09:33
Ja miałem robiony taki zabieg. Lekarz daje znieczulenie miejscowe. Jeśli ząb jeszcze nie wyrósł, to rozcinają dziąsło i wyciągają. Później przez kilka następnych dni twarz jest opuchnięta i trzeba ostrożnie gryźć. Nie jest to zbyt przyjemne....

Autor:Maciek
15.3.2011, 08:55
W Twojej sytuacji nie powinni nic rozcinać, ponieważ lekarz już widzi ząb. Właściwie będzie to zwykłe wyrwanie zęba. Zabieg raczej nie boli, ponieważ robi się go pod znieczuleniem miejscowym, ale później jest gorzej. Boli i niektórzy muszą brać tabletki przeciwbólowe. Ja musiałem brać Pyralginę.

Autor:Anastazja
15.3.2011, 10:23
Ja miałam taki zabieg 3 tygodnie temu. Na całe szczęście trafiłam na świetnego chirurga szczękowego. Najpierw sprawdził czy da się wyrwać 8 ręcznie. Na szczęście udało się to zrobić ręcznie. Nie trzeba było nic ciąć. Za kilka dni czeka mnie jeszcze usunięcie drugiej ósemki :((( Ból zależy też od umiejscowienia zęba, czy jest to dolna czy górna szczęka. Na wszelki wypadek kup sobie jakieś leki przeciwbólowe.

Autor:Kacper
16.3.2011, 08:33
Stomatolog w razie potrzeby może trochę naciąć dziąsło, aby lepiej złapać ząb. Samo wyrwanie zęba nie powinno boleć. Ból odczuwa się dopiero później jak przestanie działać znieczulenie. Jednak istnieją tabletki przeciwbólowe. Lekarz może też przepisać specjalne antybiotyki na gojenie się rany.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawnÄ… odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Które zwierze szczeka: pies czy kot?

leczenie_nerkozastepcze.jpgendokrynologia_polska_2.jpgboreliozawpraktyceklinicznej.jpgotylosc_zespol_metaboliczny.jpgporadnik_6.jpgonkologia_3.jpg